معرفی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی
پیشینه تشکیل شرکت
به طور کلی تاریخچه مستند و دقیقی از روند تولید اولیه و مصرف نهاده های کشاورزی ایران در دست نیست . لیکن در بخش سموم دفع آفات نباتی نخستین بار در دهه اول 1300 ، موسسه ای با تاسیسات اندک واقع در حصارک کرج به منظور واردات سموم توسط دولت وقت راه اندازی شد و به تدریج به فعالیت در امر تولید ترکیبات آرسنیک پرداخت . در سال 1309 کارخانه سم سازی کرج احداث شد و به بهره برداری رسید و تولید سموم موسسه حصارک کرج نیز به این کارخانه منتقل شد . به طوری که فعالیت آن توسعه یافت و توانست انواع سموم مورد نیاز آن زمان را تولید و عرضه نماید.
در سال 1321 بخش خصوصی نیز در زمینه تولید و واردات سموم کلره و فسفره فعالیت خود را آغاز کرد . در فاصله سال های 34-1321 بنگاه شیمیایی به منظور واردات سموم مورد نیاز بخش کشاورزی تاسیس شد و فعالیت آن تا سال 1334 ادامه یافت و سرانجام مجوز تاسیس شرکت سهامی شیمیایـی و کشـاورزی از سوی وزارت کشاورزی وقت صادر شد که هدف از تاسیس این شرکت تهیه ، ساخت ، فرمولاسیون ، بسته بندی وفروش سموم دفع آفات نباتی بود . در سال 1359 ، این شرکت منحل و تمام دارایی و تعهدات آن به شرکت پخش کود شیمیایی و تولید سم (تاسیس شده در سال 1346 ) منتقل شده و مورد بهره برداری قرار گرفت .
در بخش تولید و مصرف کود شیمیایی در ایران باید اشاره کرد که رواج مصرف کودهای شیمیایی تا قبل از سال 1325 به درستی مشخص نبوده ، خواص و نتایج استفاده از نهاده نیز تا قبل از این سال روشن نیست . اما از این سال به بعد بنگاه شیمیایی وابسته به وزارت کشاورزی وقت تاسیس شد و با همکاری کارخانجات سم سازی کرج (تاسیس 1309) به تولید چند نوع کود شیمیایی پرداخت .
در فاصله سال های 29-1325 تهیه کودهای شیمیایی در کشور سیر صعودی داشته ، پس از سال 1329 به دلیل کاهش تولید و واردات 250 تن کود از خارج ، تولید آن سیر نزولی طی می کند .
پس از حضور بخش خصوصی و فعالیت و سرمایه گذاری در این بخش در سال 1334 ، شرکت های تجاری زیادی به فعالیت می پردازند و در سال 1346 شرکت سهامی پخش کود شیمیایی با هدف اشتغال به امور خرید ، فروش ، پخش و حمل و نقل کودهای شیمیایی برای مصارف داخلی تاسیس و کلیه خریدهای کودهای شیمیایی از منابع داخلی و خارجی ، همچنین توزیع کود به شرکت ملی صنایع پتروشیمی واگذار می شود . که نهایتا" در سال 1352 این شرکت به وزارت کشاورزی ملحق و در سال 1354 با بنگاه شیمیایی ادغام می شود .
در سال 1359 شرکت سهامی شیمیایی کشاورزی سم ساز با شرکت سهامی پخش کود شیمیایی ادغام می شود و به شرکت سهامی پخش کود شیمیایی و تولید سم تغییر نام می یابد .
در سال 1367 به منظور بهبود کیفیت و افزایش تولید محصولات کشاورزی از طریق تولید ، تهیه و توزیع بذر و نهال اصلاح شده و مرغوب در داخل کشور ، شرکتی به نام تولید ، تهیه و توزیع بذر و نهال وابسته به وزارت کشاورزی تشکیل می گردد که در سال 1369 شرکت تولید سموم علف کش ساوه نیز به آن می پیوندد .
سرانجام در بهمن ماه سال 1371 بنا به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور ، شرکت سهامی پخش کود شیمیایی و تولید سم با شرکت تولید ، تهیه و توزیع بذر و نهال ادغام و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی تشکیل گردد . مقدمات تشکیل شرکت در شهریور سال 1369 در مجلس شورای اسلامی آماده شد . و در مرداد سال 1373 به تائید شورای نگهبان رسید و در نهایت در مورخه 19/4/74 به استناد مصوبه 21851/ت 189 هـ ، هیات وزیران ، اساسنامه شرکت خدمات حمایتی به تصویب رسید .
در سال 1382 پس از تشکیل شرکت مادر تخصصی ، این شرکت در ساختار جدید قرار گرفت و به استناد مصوبه شماره 220573/1901 مورخ 27/11/83 شورای عالی اداری ، بنگاه توسعه ماشینهای کشاورزی منحل و وظایف حاکمیتی آن به واحدهای ذیربط وزارت متبوع و وظایف اجرائی آن به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی منتقل گردید .
اهداف :
اهداف شرکت عبارت است از برنامه ریزی ، سیاست گذاری و انجام اقدامات لازم در جهت تولید ، تهیه ، تدارک ، توزیع ، حمل و نقل و خرید و فروش انواع :
- بذور و نهال اصلاح شده (پیاز ، قلمه ، ریزوم ، غده ، پایه ، پیوندک ، پاجوش و هر قسمت از گیاه که به منظور تکثیر مورد استفاده قرار گیرد ) .
- مواد و سموم دفع آفات نباتی و بیماری های گیاهی .
- کودهای شیمیایی و آلی ، کودهای شیمیایی مخلوط ، هورمون ها و مواد غذایی گیاهان .
- ایجاد مراکز خرید بوجاری ، بذرگیری ، درجه بندی و ضدعفونی .
- احداث و اداره کارگاه ها و کارخانجات جنبی و نیز ساخت و تهیه و تجهیز مواد اولیه مرتبط با کار واهداف .
- انواع ماشینهای کشاورزی و ادوات مورد نیاز کشاورزان .
سیاست های کلی
- تعیین استاندارد و ضوابط مناسب برای تولید داخلی انواع کود شیمیایی ، سموم دفع آفات گیاهی ، بذر و نهال اصلاح شده و وسایل کشاورزی
- حمایت از بخش تعاونی و خصوصی و مشارکت آنها در تولید ، تامین ، توزیع حمل و نقل و فروش نهاده ها و وسایل کشاورزی .
- رعایت شرایط زیست محیطی در واردات و تولید انواع نهاده ها .
- صرفه جویی ارزی با توسعه تولید داخل نهاده ها و کاهش واردات .
- برنامه ریزی و تلاش در جهت تامین کافی ، به موقع و با قیمت مناسب نهاده ها و وسایل کشاورزی با رعایت کیفیت لازم .
- ایجاد زمینه گسترش تولید و مصرف انواع کود و سموم بیولوژیک .
- به کارگیری توصیه های علمی و تحقیقاتی در تامین انواع نهاده ها .
- بازاریابی و صادرات مازاد تولید داخلی انواع نهاده ها .
خط مشی های اجرایی
- بهینه سازی ، اصلاح و بهبود کیفیت کود و سموم تولید داخل .
- افزایش تولید کود وسم و انتقال دانش فنی به کشور .
- اصلاح ساختار تامین ، تولید و توزیع نهاده ها .
- جذب سرمایه گذاری و جلب مشارکت مردمی در تولید و توزیع بذر .
- اصلاح ساختار تولید و توزیع نهال در راستای بهینه سازی باغات کشور .
- تولید بذرهای مادری محصولات استراتژیک .
- تامین بذور گواهی شده و استاندارد متناسب با نیاز بخش کشاورزی .
- تامین و تدارک انواع ادوات و ماشینهای کشاورزی با استانداردهای لازم .
دستاوردهایی از فعالیتهای شرکت
انجام به موقع تدارک نهاده ها و ملزومات
- پیگیری تامین به موقع منابع بودجه ای و اعتبارات
- اعمال دقت و حساسیت در امر نظارت کمی و کیفی بر قراردادها
- فعالیت مستمر در توزیع حجم عظیم نهاده ها به 4800 نقطه در سراسر کشور
- افزایش میزان متوسط نهاده های تدارک شده توسط هر نفر از کارکنان شرکت
- مدیریت و هدایت صحیح و دقیق منابع برای تسویه حساب با طرف های قرارداد به صورتی که هنوز هم شرکت جزو خوش حساب ترین شرکتهای دولتی محسوب می شود .
-بالا بردن دقت و سرعت و همچنین به روز رسانی آمارهای شرکت و ارائه به مراجع ذیصلاح